De mythe van een bovengemiddeld geslachtsdrift

“It ain’t  a thing if it ain’t got that swing”.  Dit motto lijkt vele exotische en warmbloedige mannen op het lijf te zijn geschreven. Correctie, dit lijkt vele mannen aangepraat. Waarom wordt deze eigenschap het ene ‘ras’ aangemeten terwijl het andere zich er net zo schuldig aan maakt?

Volgens de Surinaams-hindoestaanse sociologe Dr. Julia Terborg zijn de heersende gedachten over familie en relaties in het Caribische gebied het gevolg van een koloniaal verleden, waarin hiërarchie in ras, sekse en klassenstructuur hoogtij vierde.

Bovengemiddeld geslachtsdrift
In haar proefschrift ‘Liefde en Conflict’, seksualiteit en gender in de Afro-Surinaamse familie’, toont de sociologe aan dat er dankzij deze achtergrond vaak wederzijds wantrouwen blijkt te zijn tussen mannen en vrouwen. Dit is voornamelijk gebaseerd op mythen die de ronde doen over het karakter van beide seksen. De meest bekende is dat donkere mannen het niet zo nauw nemen met monogamie en zich dus gedragen als ‘players’ die zich niet emotioneel willen en kunnen binden. Dankzij de inhoud van hun XXL boxer(short) zouden ze een bovengemiddeld geslachtsdrift hebben. Waarom zouden die ‘negers’ anders zo’n mank loopje hebben?

‘Alleenwerkende thuismanager’
Een ander stereotypisch beeld dat heerst over de Caribische gemeenschap is dat deze grotendeels uit alleenstaande moeders bestaat, die zich heel goed kunnen redden zonder man. Volgens Terborg is dit vanuit economisch oogpunt zeker het geval, aangezien 1 op de 3 huishoudens in Suriname gerund wordt door een alleenstaande moeder. Maar het onderzoek van Dr. Terborg laat zien dat deze vrouwen emotioneel gezien minder onafhankelijk willen zijn dan zij zich voordoen.

Volgens hem, volgens haar
Het ironische is dat beide seksen behoefte blijken te hebben aan een gelijkwaardige Materialistische vrouwenrelatie en een emotionele verbintenis. waardoor ze samen kinderen kunnen opvoeden. Toch worden deze behoeftes niet uitgesproken of in praktijk gebracht, omdat het een gangbare opvatting blijkt te zijn dat de vrouw-man relatie primair een zakelijke transactie is van seks in ruil voor geld. Hierin spelen gevoelens van intimiteit en liefde geen rol. Hij denkt: “vrouwen zijn materialistisch”. Zij  denkt:”mannen zijn kostwinnaars, maar ze zijn niet te vertrouwen.” Hierdoor stelt de vrouw zich niet al te afhankelijk op van hem, omdat ze denkt dat de kans groot is dat hij haar verlaat.

Meerdere partners
Deze verwarrende mentaliteit is deels te herleiden uit het koloniale verleden. Slavinnen werden vaak verkracht of gebruikt voor seksuele diensten door blanke slavenhouders. De kinderen die hier uit voortkwamen werden vaak niet erkend en dus ook niet onderhouden door de slavenhouders, aangezien het in hun ogen bastaardkinderen waren. Bovendien konden slavenmannen hun vrouwen vaak niet onderhouden door de mensonterende omstandigheden waar zij zich in bevonden en het feit dat ze vermoord, verplaatst of verkocht konden worden. Het kwam er dus op neer dat slavinnen hier weinig tegen konden doen, dan zelfstandig kinderen opvoeden en een ‘vrije’ houding er op nahouden wanneer het mannen betrof. Hierdoor kon zij overleven en haar kinderen opvoeden. Deze mentaliteit zou er generatie op generatie zijn ingesleten.

Economisch zelfstandig
Voor een ander deel is het gedrag te verklaren vanwege de voorouders die in West Afrika woonde. De vrouwen die hier woonden waren economisch al vrij zelfstandig. Tevens was polygamie (het hebben van meerdere partners) niet ongewoon. Maar het was geen ‘swingers paradijs’, er zaten duidelijke verplichtingen aan vast. De man moest namelijk zorgen voor de vrouwen die monogaam bleven.

Het onderzoek van sociologe Terborg wordt baanbrekend genoemd, omdat zij door haar grondige en uitgebreide aanpak in staat is geweest om gefundeerde conclusies te trekken. De resultaten van haar studie ontzenuwen vele mythen, waaronder de (overdreven) seksuele potentie van donkere mannen, en leggen de werkelijke gevoelens en verwachtingen van creoolse mannen en vrouwen bloot.

Wil je meer weten over het proefschrift, klik hier.

Ook interessant:

Advertenties
Comments
3 Responses to “De mythe van een bovengemiddeld geslachtsdrift”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Mythe van een bovengemiddelde geslachtsdrift […]

  2. […] De mythe van een bovengemiddeld geslachtsdrift […]Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

  • Blog Stats

    • 71,433 hits
  • © 2010 | 2011 Macblogster

%d bloggers liken dit: