Gekleurde huid beter bestand tegen ziekten?

New Scientist Magazine“Een mooie exotische kleur heeft geen bescherming nodig tegen de zon”. Dit is een veel gehoorde kreet. Dankzij het pigment melanine zouden mensen met een gekleurde huid langer in de zon kunnen verblijven. Erg leuk en handig, maar in Nederland heb je er niet zoveel aan. Of toch wel? Volgens onderzoek zou blijken dat melanine niet alleen een natuurlijke zonnebescherming is, maar het ook betere bescherming biedt tegen ziekten.

Tot op heden is er altijd verondersteld dat de extra melanine bij gekleurde mensen, bescherming biedt tegen schadelijke UV-stralingen. Dit klinkt op zich aannemelijk, maar waarom zijn er dan ook grote hoeveelheden melanine-cellen op lichaamsdelen als de keel en neusholten, die nauwelijks blootgesteld worden aan zonnestralen? Volgens New Scientist magazine, heeft een onafhankelijke Australische bioloog, James Mackintosh, een nieuwe theorie uitgevonden die zou bewijzen dat de grotere hoeveelheid melanine die aanwezig is bij gekleurde mensen, een betere bescherming biedt tegen bacteriën en ziekten.

Beschermend harnas

Volgens Dr Mackintosh speelt melanine bij insecten een belangrijke rol als beschermer tegen ziekten. Indringers in het lichaam worden geneutraliseerd doordat het plakkerige melanine  capsules vormt rond indringende ziektekiemen. Dit voorkomt dat bacteriën en schimmels zich verspreiden. De bioloog is van mening dat melanine dezelfde functie uitoefent bij mensen. Dit zou een verklaring kunnen zijn waarom de donkere huid zich bij mens en dier in tropische gebieden geëvolueerd heeft tot een beschermend harnas. In deze gebieden zou de kans op ziekten door alle natuurlijke gevaren (insectenbeten etc.) namelijk het grootst zijn.

Immuun door melanine
Ander bewijs voor zijn theorie is te vinden in het feit dat tijdens de Vietnam oorlog, blanke Amerikaanse soldaten drie Gekleurde huid beter bestand tegen ziekten?keer meer kans hadden om een huidziekte op te lopen in de jungle, dan hun gekleurde medesoldaten. Bovendien zou het eiwit attractin, dat aanwezig is in het menselijk lichaam, de aanmaak van melanine en immuniteit regelen.

Dr. Anders Møller, een evolutie-ecoloog, verbonden aan het Franse Centre for Scientific Research in Parijs, verklaarde dat de theorie van Mackintosh wel eens zou kunnen kloppen. Er zou inderdaad een link kunnen bestaan tussen melanine en het immuun zijn voor (huid)ziekten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

  • Blog Stats

    • 71,431 hits
  • © 2010 | 2011 Macblogster

%d bloggers liken dit: