Nooit meer relatie issues!

Adam & EvaDe mooiste proza en de meest zinnenprikkelende liederen brengen veelal een ode aan de liefde. Weinigen lijken er zonder te kunnen. Zelfs Adam begreep dat alleen ook maar alleen is. Dus God creëerde Eva uit een rib van Adam. Het toppunt van verbondenheid en hoofdpijn. En zo geschiedde het, helaas zonder een relatiehandleiding. God was zeker bang dat het dikker zou worden dan de bijbel. Maar vreest niet, zalig zij het Internet! Met onderstaande relatietips voorkom je dat je uiteindelijk in de cel belandt.

“Open your heart to me. I hold the lock and you hold the key,” zong Madonna ietwat gefrustreerd, om er vervolgens “one is such a lonely number” aan toe te voegen. Good old Madge slaat precies de spijker op z’n kop. Het is inderdaad een geneugte om immer vrolijk hand in hand over het pad des leven te huppelen met je partner. Het is alleen jammer dat je daarbij zo nu en dan allebei een andere richting in huppelt.

Iedereen die een relatie heeft (of heeft gehad), ervaart dat er op een bepaald moment onkruid woekert in het Hof van Eden. De één ervaart dit regelmatiger en heftiger dan de ander. Een overeenkomst is dat het op zulke momenten vaak voelt alsof je de enige op de wereld bent die zoiets ervaart.  Als je Walt Disney mag geloven, ben je zelfs een uitzondering op de regel. Uit onderzoek blijkt gelukkig het tegenovergestelde: je staat niet alleen.

Top 10 relatie-issues

1. Ergernissen
2. Niet goed met elkaar kunnen praten
3. Discussie over huishoudelijke taken
4. Karakters die botsen
5. Discussie over opvoeding van kinderen
6. Financiële problemen
7. Geen tijd voor elkaar
8. Egoïsme
9. Ontrouw
10. Te snel opgeven

Over het algemeen ervaren vrouwen meer relatieproblemen dan mannen, omdat zij zich meer zouden ergeren aan het gedrag van hun partner. Daarnaast vormt het niet goed met elkaar kunnen praten een heet hangijzer. Mannen blijken daartentegen meer beren op de weg te zien als karakters regelmatig botsen of als er problemen zijn met schoonouders.

Het klinkt cliché, maar relatie issues ontstaan vaak door slechte communicatie. Veel stellen maken zich hier schuldig aan. Volgens Korrelatie betreft het 7 op de 10 stellen waar een gebrekkige communicatie roet in het eten gooit. Als relatie issues niet worden besproken of opgelost worden, kan dit onderhuids gaan meespelen in je relatie. Met als gevolg dat het de communicatie, openheid en een mogelijke oplossing in de weg staat.

Top 3 van communicatieproblemen binnen een relatie:

1. De een praat meer vanuit verstand, de ander vanuit gevoel
2. Er wordt ingevuld wat de ander denkt
3. Een partner kan moeilijk praten over gevoelens

Tips

 • Hoe moeilijk dit ook is, probeer je partner niet te veranderen. De aard en het karakter zijn nu eenmaal moeilijk te wijzigenen als je dit wil bewerkstelligen, zul je meer en meer gefrustreerd en teleurgesteld raken.
 • Veel ruzies ontstaan door verwijten en kritiek. Met de XYZ-formule kun je dit voorkomen. Benoem het gedrag (X) van je partner wat je stoort. Speel het niet op de persoon. Benoem vervolgens de situatie (Y) waarin je partner dit gedrag vertoonde en vertel welke gevoelens (Z) dit bij jou heeft veroorzaakt (“Dat je de kinderen vandaag te laat van school ophaalde, maakte me heel verdrietig. Ik kreeg het gevoel dat je de kinderen minder belangrijk vindt dan je werk”). Je boodschap is op deze manier heel duidelijk. Bovendien is de kans dat je partner zich aangevallen voelt veel kleiner dan als je boos wordt (“Hoe kun je de kinderen nu vergeten?!”). Heb je gezegd wat je dwarszit, zeg dan ook wat je graag zou willen. Stel geen eisen of ultimatum en uit zeker geen  dreigementen. Beschrijf simpelweg je wensen (“Ik zou graag willen dat je elke woensdag de kinderen op tijd ophaalt”).
 • Laat merken dat je echt luistert naar je partner. Veel mensen zijn vooral bezig met wat ze zelf willen vertellen en luisteren daardoor slecht naar wat de ander zegt. Omdat mensen zich niet gehoord voelen, kunnen conflicten escaleren en emoties hoog oplopen. Heeft je partner kritiek op je, onderdruk dan je neiging om meteen je standpunt te gaan verdedigen (‘Ja maar…!’)
 • Geef je partner een compliment als hij/zij kritiek levert of gepikeerd reageert. Probeer niet negatief terug te reageren, ondanks dat het heel verleidelijk is om met gelijke munt terug te betalen. Vooral als je het gevoel hebt dat je zulk gedrag niet verdient. Door negatief te reageren bereik je niets anders dan ruzie, probeer daarom het tegenovergestelde.

Onthou dat discussies en ruzies nuttig kunnen zijn. Uiteindelijk zorgt het voor een flinke dosis intimiteit en gespreksstof, waardoor je relatie volwassener en sterker wordt. Wie zich steeds volledig aan de ander aanpast, zal zich op den duur eenzaam voelen en het gevoel krijgen niet serieus genomen te worden. Hierdoor wordt het probleem alsmaar groter en zullen negatieve gevoelens zich als een olievlek verspreiden, met als gevolg dat ook andere gevoelens negatief beïnvloed worden en je je niet meer kan open stellen naar je partner.

Bronnen: http://www.goedgevoel.be & http://www.relatieproblemenadvies.nl

Advertenties
Comments
8 Responses to “Nooit meer relatie issues!”
 1. Ruben schreef:

  Ik lees dat discussies en ruzies nuttig zijn. Nou, laat ik er maar weer één beginnen dan.

 2. Denise schreef:

  “Oh, schatje wat kun je goed luisteren & wat fijn dat je me laat uitpraten”

 3. Femmetje schreef:

  Wat heb je dit leuk geschreven zeg. Heel herkenbaar 🙂 nu moet ik nog proberen complimentente geven als k hem eigenlijk in de tuin wil begraven. Moeilijk!

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] Nooit meer relatie-issues! […]

 2. […] Volgens het Multiscope onderzoek creër je een fijne relatie door elkaar de ruimte geven (64%), goed met elkaar te kunnen praten (50%) en tijd voor elkaar te nemen (41%). Uiteraard is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Om dit te bereiken zul je een flinke dosis geduld moeten hebben, leren luisteren en communiceren. […]Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 • Blog Stats

  • 71,431 hits
 • © 2010 | 2011 Macblogster

%d bloggers liken dit: