Wil de echte seksist opstaan?

Vrouwelijke seskistAls het aan publiciste Lisette Thooft ligt, is de man verstoten van zijn troon der seksisme. Verstoten in de 21e eeuw, door niemand anders dan de vrouw.  Literatuuronderzoek naar liefdesverhalen door de eeuwen heen, heeft haar doen concluderen dat het altijd de vrouw is geweest die een dominante vinger in de pap heeft in liefdesrelaties tussen man en vrouw.

Op 19 januari 2011 beweerde zij op de opiniepagina van nrc next:

“In de westerse cultuur is het woeste vrouwelijke libido in de loop der eeuwen ‘beschaafd’, maar daarmee is niet gezegd dat vrouwen de strijd tussen de seksen hebben opgegeven. Ze vechten nu met andere middelen: ze zijn emotioneel onverzadigbaar. Ze hebben een ander zelfbeeld bedacht, dat van de vrouw die al millennia lijdt onder patriarchale onderdrukking, seksueel verkrampt raakte door de patriarchale godsdienst en zich nog altijd niet vrij kan ontplooien vanwege de mannelijke overheersing. En die dus met alle égards omgeven moet worden en zich veeleisend en onsportief mag gedragen. Ook in hedendaagse vrouwen zit die onverzadigbaarheid, verborgen onder seksuele beschikbaarheid en slachtofferfeminisme….

……Dus bieden vrouwen zich gewillig aan als seksspeeltje om vervolgens totale ‘commitment’ aan de relatie te verwachten. Eisen ze dat elke man zich gedraagt als gentleman, zonder ook maar een moment te overwegen zich te gedragen als lady. Worden ze woedend op de ‘foute’ man die zich als leider of beschermer opstelt, en kijken ze schamper neer op de watjes die dat niet doen. Laten we wat sportiever worden.”

Bron: Jacco Hupkes, nrcnext.nl

Is dit herkenbaar of gewoon a load of crap, wat vind jij?

Ook interessant:
Comments
9 Responses to “Wil de echte seksist opstaan?”
 1. Ruben schreef:

  “En die dus met alle égards omgeven moet worden en zich veeleisend en onsportief mag gedragen. Ook in hedendaagse vrouwen zit die onverzadigbaarheid, verborgen onder seksuele beschikbaarheid en slachtofferfeminisme….”

  Volgens mij is er sinds Adam en Eva weinig veranderd.

 2. Denise schreef:

  Ik heb laatst een boek gelezen waarin vrouwen worden gestimuleerd om de bitch uit te hangen. Het heet ‘waarom mannen een bitch trouwen!’ Best wel grappig, maar dat soort boeken vertellen je dat je moet ophouden met lief zijn. De omschrijving is letterlijk: “leer stap voor stap hoe je je anders opstelt in relaties met mannen. Verander je gedrag en verover daarmee zijn hart, alleen zó zul je de liefde en het respect van hem krijgen die je verdient.”
  Vrouwen worden steeds zelfstandiger, dus pikken ook minder. Mijn tante zei altijd dat mijn diploma mijn man moest zijn en dat is gelukt. Maar daardoor ben ik wel kritischer en pik ik geen nonsens. Dat is niet seksistisch of bazig zijn, maar meer voor mezelf opkomen.

  • macblogster schreef:

   Beste Denise & Femetje, bedankt voor jullie reacties!
   Tja, tijden veranderen en dus ook het zelfbeeld en de verworvenheden van de vrouw. Dit kun je goed terug zien in de westerse cultuur (films en literatuur) over de jaren heen. Het stemrecht en het buiten het huwelijk kunnen werken, hebben vrouwen inderdaad zelfstandiger gemaakt. Ze hebben een eigen mening die ze over het algemeen niet onder stoelen en banken steken. Waarom zouden ze, er is geen kerk of man die ze tegenhoudt.
   En of zelfstandig en onsportief / sekstisch zijn over 1 kam zijn te scheren weet ik niet. Vrijheid van mening kan mensen provocerender maken, want wie maakt je wat als je diploma je man is? De liefde?

 3. Femmetje schreef:

  Natuurlijk vind ik het fijn om mijn man te kneden en eisen te stellen, en ja word ik boos als hij niet luisterd.
  Maar dat is andersom ook hoor. Als ik lees wat die mevrouw schrijft dan lijkt het of mannen watjes zijn en dat allemaal maar pikken.

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] Wil de echte seksist opstaan? […]Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Blog Stats

  • 74.772 hits
 • © 2010 | 2011 Macblogster

%d bloggers liken dit: