Barbie controverse

Niemand is zo verguisd als Barbie. Lieveling in onze jongelingsjaren, controversieel in het land der volwassenen. Beschuldigd van racisme, tienerzwangerschappen en het stimuleren van anorexia. Arme Barbie, sommigen zullen je nooit begrijpen.

Barbie heeft vele carrières achter de rug, maar liefst 126 functies heeft ze uitgeoefend. Desondanks verbaast het mij dat ze nog nooit een carrière als psychologe heeft geambieerd, aangezien Barbie regelmatig zielentroost heeft nodig gehad.

Lichtgewicht poppetje met eetprobleem

In den beginne onstond er heisa om haar figuur. Ondanks dat Barbie het lichaam had wat ieder meisje wilde hebben, bleek ze een zeer smalle taille te hebben. Daarbij bleek het arme meisje te lijden aan ondervoeding, waardoor ze niet eens zou kunnen menstrueren als ze een levend wezen zou zijn geweest. Gelukkig is het maar een pop. Een lichtgewicht poppetje met een eetprobleem. En ja hoor, ook Barbie wilde plotseling niet meer eten.

In 1963 was Barbie waarschijnlijk ‘in between jobs’, waardoor ze tijdelijk aan het babysitten sloeg. Haar studiemateriaal bestond onder andere uit ‘how to get a raise’, ‘how to travel’ en ‘how to Lose Weight’. Vooral het laatste boekje zorgde voor een hoop consternatie, vanwege het simpele doch duidelijke advies: “don’t eat.”

Computeringenieur Barbie geeft dubbele boodschap

In 1992 lanceerde Mattel een sprekende Barbie. Ondanks  diverse carrières als astronaute en chirurge, bleek Barbie minder Beta-aanleg te hebben dan gedacht, gezien haar opmerkingen als “Ik hou van shoppen!” en “wiskunde is moeilijk!” Uiteraard leidde dit tot felle kritiek, waarop Mattel besloot om Barbie te herprogrammeren, zodat ze niet meer kon klagen over wiskunde en in 2010 alsnog computeringenieur kon worden. Klaarblijkelijk is Mattel niet vies van een dubbele boodschap.

Onbedoeld racistisch

De volgende boodschap zorgde voor heftige reacties in de Afro-Amerikaanse gemeenschap, vanwege het waarschijnlijk onbedoelde racistische element. In 1997 lanceerde Mattel 2 Oreo cookie Barbies, een blanke en een gekleurde versie. Mattel stond er echter niet bij stil dat een ‘Oreo-negerin’ hetzelfde label heeft als ‘de Bounty’ in Nederland, zwart van buiten, maar wit aan de binnenkant. Dit kwam bovenop de discussie over hoe ‘black’ de Afro-Amerikaanse Barbie eigenlijk was, omdat ze lang stijl haar had en dezelfde gezichtseigenschappen als de blanke Barbie. De donkere Oreo Barbie was dus witter dan ze had moeten zijn, omdat Mattel jarenlang dezelfde mal gebruikte als die van de witte Barbie.

In 1997 bevestigde Mattel met het schaamrood op de kaken, dat de rolstoelgebonden ‘Share a Smile Becky’ niet in de lift paste van Barbies prijzige Droomhuis. Het werd een genante situatie omdat dit werd opgemerkt door een spastisch meisje die ook rolstoelgebonden was. Uiteraard viel heel Amerika over dit lullig staaltje architectuur en beloofde Mattel het droomhuis aan te passen.Was Barbie nu maar eerder architecte geworden.

Verheerlijking  tienerzwangerschappen

Puriteins Amerika stond direct op de achterpoten nadat Mattel de ‘Teen pregnancy Barbie’ uitbracht. Tiener en ongetrouwd, plus geen opleiding. Wat was hier de gedachte achter? Voorlichting? Hoe dan ook, ouders zagen het als een verheerlijking van tienerzwangerschappen en lieten de pop links liggen.

Arme Barbie, het is ook nooit goed.  Of je nu tienermoeder of architecte bent, men heeft sowieso commentaar. Maar maak je niet druk, inmiddels besta je 50 jaar en ben je botox-vrij. Ondanks alles, ben je nog steeds een iconisch begrip. Verguisd en gehuldigd, gekoesterd en vast en zeker ooit eens onthoofd. Barbies macht is tegenwoordig geslonken, net als  haar functie als rolmodel. Dus waar maken we ons druk om? Barbie is gewoon humoristisch, toch?

Ook interessant:
Advertenties
Comments
6 Responses to “Barbie controverse”
 1. Broeja schreef:

  Zo het is maar een pop waarom doen mensen altijd moeilijk

 2. floortje schreef:

  Teen Pregnancy Barbie????? Mijn god, was dat geen hoax dan?

 3. Mildred schreef:

  Hihihihi wanneer wordt hier bounty barbie uitgebracht?

Trackbacks
Check out what others are saying...


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 • Blog Stats

  • 71,433 hits
 • © 2010 | 2011 Macblogster

%d bloggers liken dit: