10 valkuilen in de doorstroom naar een volgende positie

In haar leiderschapstrainingen voor vrouwen, belicht bureau Direction van Esther Mollema, 10 valkuilen die de doorstroom naar een volgende positie kunnen bemoeilijken. De stelling van Direction is dat wanneer je in drie of meer van deze valkuilen trapt, je je ambitie dreigt te verliezen.

1. Niet duidelijk genoeg je ambitie uitspreken: veel vrouwen zijn afwachtender dan mannen en zeggen niet duidelijk wat ze willen, terwijl dat voor het maken van een carrière wel nodig is.

2. Het niet kennen/aanvoelen van de geschreven en ongeschreven regels van succes in je organisatie. Zo worden bij sommige bedrijven veel beslissingen niet in de vergadering genomen, maar bij het koffiezetapparaat, vóór de meeting. Mannen pikken dat soort regels sneller op.

3. Geen netwerk met de beslissers onderhouden: vrouwen hebben wel een groot sociaal netwerk binnen een organisatie, maar vaak niet met de mensen die over de benoemingen gaan.

4. Onduidelijke afspraken maken met je partner over de zorg voor kinderen: ook vrouwen met veel ambitie en een fulltime baan maken deze fout, waardoor ze hun kans om werk en kinderen langdurig goed te combineren verkleinen.

5. Glazen plafond thuis: veel vrouwen nemen thuis de meeste huishoudelijke taken op zich, waardoor ze niet genoeg energie aan hun werk kunnen geven.

6. Je een buitenbeentje voelen in je team: in organisaties die de voordelen van diversiteit niet kennen, aarden vrouwen minder makkelijk dan mannen. Mensen hebben een voorkeur voor homogene teams, waarin iedereen op elkaar lijkt.

7. Minder verdienen dan je mannelijke collega’s in dezelfde functie: dit gebeurt nog in veel organisaties in Nederland en is een echte demotivator voor vrouwen.

8. Blijven ‘hangen’ bij een organisatie met een niet goed functionerende leidinggevende die je niet actief helpt om verder te komen in je loopbaan.

9. Niet goed om kunnen gaan met tegenslag en daardoor steeds voorzichtiger opereren. Maar je hebt geen voorspoed in je loopbaan zonder af en toe een tegenslag.

10. Onbewust associëren we mannen nog steeds meer met leiderschap dan vrouwen: daardoor gaan veel hoge posities naar mannen, ook als een vrouw een betere kandidaat is.

Bron: VN.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

  • Blog Stats

    • 71,431 hits
  • © 2010 | 2011 Macblogster

%d bloggers liken dit: