Oud-inspecteur doet boekje open over toekenning Michelinsterren

Ondanks dat mijn budget het niet wekelijks toe laat,  eet ik graag in hoog aangeschreven restaurants. Ten 1e omdat ik het fijn vind om culinair verwend te worden en ten 2e omdat het een avondvullende beleving is. Heerlijk eten staat voor mij gelijk aan genieten van het leven.  Ik kan er intens blij van worden.

Ik heb een paar keer in een restaurant met een Michellinster mogen eten en vele malen vaker in restaurants zonder ster.  Ondanks dat het eten van tongstrelende kwaliteit was, durf ik niet met zekerheid te zeggen dat de gerechten vele malen beter waren dan de kwalitatieve restaurants zonder ster. Na het lezen van “De magie achter de Michelinster”, wordt duidelijk dat de culinaire gids te weinig inspecteurs heeft om de sterren restaurants goed te controleren. “Ze komen hooguit één keer per twee jaar eten en aan het ontdekken van nieuwe restaurants komen ze helemaal niet toe”, aldus auteur.

Na 22 jaar werzaam te zijn geweest bij Michelin, vertelt de oud-hoofdinspecteur van de Michelingids Benelux, openhartig over zijn ervaringen en de schandalen bij het instituut. Soms ietwat langdradig.  Desondanks moge het duidelijk zijn, hij schuwt geen kritiek.  Paul Van Craenenbroeck spaart niets of niemand. Zelfs niet het befaamde El Bulli, door velen beschouwd als 1 van de beste restaurants ter wereld. Daarnaast omschrijft hij zijn oud-werkgever zelfs als “incompetent, conservatief en bureaucratisch […] geregeerd door Frans chauvinisme en vriendjespolitiek.”

Ondanks al het kritiek wordt duidelijk dat Paul Van Craenenbroeck verstand van zaken heeft – hij zou het Nederlandse restaurantwezen uit de culinaire woestijn hebben getrokken- en zijn er tal van anekdotes te lezen, waaruit blijkt dat het niet enkel kommer en kwel betrof. Met het boek biedt hij de lezer een kijkje in de gesloten wereld van het prestigieuze gastronomische instituut en legt hij de geheimzinnigheid bloot rondom het toekennen van de  gewilde Michelinsterren.

De magie achter de Michelinster, Paul Van Craenenbroeck | isbn: 978 90 5831 572 4 | prijs €19,95 | verschijnt 19 september 2011

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

  • Blog Stats

    • 71,446 hits
  • © 2010 | 2011 Macblogster

%d bloggers liken dit: