ART: Solo-expositie Maayke Schuitema ‘OVER HAAR’

Solo-expositie ‘OVER HAAR’ van Maayke Schuitema bij galerie Project 2.0 in Den Haag van 10 juni t/m 15 juli 2012. Mark Melief, haarkunstenaar en eigenaar van Kinki kapsalons opent de show op zondag 10 juni om 14.00 uur.

Ons haar wordt gemodelleerd, geföhnd, geknipt en gekleurd en wordt in door mode bepaalde kapsels en haarstijlen gedragen. Bepaalde eigenschappen van ons karakter worden geassocieerd met een haarkleur of -dracht. Donker, duister en aards of blond (‘fair hair’), lichtzinnig en hemels. Krullend haar betekent levendig en steil haar saai. Sommige kapsels worden geassocieerd met intelligentie of afkomst. De suikerspin, een matje en de vetkuif. Het domme blondje. De keuze voor een bepaalde haardracht staat soms in verband met cult-gedrag, bijvoorbeeld in de hanenkam bij punkers. In de pruikentijd was er het statige van het kapsel en de pompeuze ijdelheid. Tegenwoordig is al onze lichaamsbeharing gekapt en/of geschoren.

Haar is verleiding

“Haar is verleiding, het beweegt en is levend, het staat voor vitaliteit en gezondheid. Ons kapsel geeft ons status. Haar is erotisch en het karakteriseert het individu.” In het werk van Maayke Schuitema is het haar altijd nadrukkelijk beeldbepalend ingevuld. De haardracht is die van een hedendaagse fee of een feeks, van de godin Venus of Medusa, van de oermoeder of de heks. Het haar golft en is levendig maar het kan ook verstrikken en misleiden.

Geladen betekenis

Haar eigentijdse Venus, net na de geslachtsgemeenschap afgebeeld meteen sigaretje opgestoken. Niet zoals bij Sandro Botticelli is zij gehuld in haar eigen haar, maar nu met een kringelende sigaret en decent haar geslacht bedekkend met de hand. Het is geen blonde, maar een donkere Venus na de bevruchting en zo dus een aardse Primavera, de lente en de bloei van nieuw leven verbeeldend omringd door vers opspringende vissen. Schilderijen van Maayke Schuitema zijn geladen en zwanger van betekenis.

‘Over Haar’  10 juni  t/m 15 juli 2012 | Galerie Project 2.0 | Noordeinde 57 | ‘s-Gravenhage | 070 – 3450357

Ook interessant:
Comments
One Response to “ART: Solo-expositie Maayke Schuitema ‘OVER HAAR’”
  1. lakke schreef:

    naamsvermelding auteur: allart lakke.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

  • Blog Stats

    • 72.839 hits
  • © 2010 | 2011 Macblogster

%d bloggers liken dit: